Designing your dream house (Part 5)





I feel like this topic im sharing is getting more interesting. Well, this will be the last chapter ok. What is the real deal to get our dream house when we have a very limited budget. Limited money sebab kite bukan kaya raya, duit berkepok2. Here some of the important point;

  1. Please maintain the idea of your dream house. Do not change any. You need to be very determine with what you want. Remember? 
  2. With duit yang tinggal sikit, maybe beli sofa pn xlepas, macam mana pulak nak dpt rumah idaman mengikut tema yang kite impikan? At this point. SABAR is the word.
  3. Kumpul duit sikit-sikit, lama2 jadik bukit. Jangan buat loan or another loan. Do not add another debt in your life just untuk penuhi kehendak you. Yes, semua ini kehendak. Keperluan is, dapur masak yang boleh masak, toilet yang boleh function. Itu je. Yang lain kehendak. 
  4. If anyone offer you to take/buy their furniture. Grab it. Ini dimana rezeki jugak. jangan terlalu rigid. All must new or all kene as what we want so sanggup biar tidur atas tilam SAHAJA instead of amek second hand furniture. Ego ke kite? Unnecessary ego. We use the furniture sampai we manage to kumpul duit untuk beli ape sebenarnye yang kite mampu with CASH.
  5. Always, always keep in mind the fact that mungkin rumah kite dalam masa 5 tahun masih tidak memenuhi ciri-ciri yang kite nak but kite ade RUMAH SENDIRI. Lihat berapa ramai kenalan yang masih tiada rezeki untuk dapat rumah sendiri... ini bukan untuk mendabik dada. Jangan sesekali tapi untuk kite belajar untuk bersyukur dengan apa yang kite ade walaupon bukan seperti yang kite mahukan. Key point sini, BERSYUKUR.
  6. Ingat, apa yang kite miliki sebenarnya adalah rezeki yang Allah beri pada kite. Mungkin mereka yang tidak memiliki bukan tidak berusaha tapi belum datang rezeki itu. Jadi, jangan kite menilai seseorang hanya sebab kite memiliki sesuatu, Takut jadi riak dan takbur di mana kite takkan sedar bile kite membuatnya. Ade ke orang yang sedar dirinya riak atas sesuatu perkara? Fikir-fikirkanlah ok.
Lastly, I hope some of my points really helpful for you to build your home sweet home. Wishing you all best of luck, ok? My father once said "Rumah ni, asal ade dinding, bumbung boleh duduk dah" Very deep and so true kan?


~THE END~


This story also link to:
Designing your dream house (Part 1)
Designing your dream house (Part 2)
Designing your dream house (Part 3)
Designing your dream house (Part 4)